27 Temmuz 2023

E-Ticaret Nedir?

E-Ticaret Nedir?

E-Ticaret, internet üzerinden ürünlerin ve hizmetlerin alımının ve satımının yapıldığı online alışveriş modelidir. E-Ticarette, fiziksel mağazaların aksine alışveriş dijital ortamda web sitesi veya mobil uygulama aracılığıyla yapılır.

E-Ticaretin Avantajları Nelerdir?

  • Düşük Maliyetler: Fiziksel bir mağaza açmak için gerekli olan yüksek kira, depo masrafları gibi giderler E-Ticarette yoktur.
  • Geniş Müşteri Kitlesi: Coğrafi sınırlamaları ortadan kaldırarak işletmelerin geniş bir müşteri kitlesine ulaşmasını sağlar. Yerel veya dünya genelindeki potansiyel müşterilere erişim çok kolaydır.
  • 7/24 Hizmet: E-Ticaret sitelerinde saat uygulaması yoktur; bu da müşterilere günün her saatinde alışveriş yapma imkanı sunar.
  • Ürün Çeşitliliği: Fiziksel bir mağazanın sahip olabileceği fiziksel alan sınırlamaları, E-Ticaret sitelerinde geçerli değildir. Bu sayede daha geniş bir ürün yelpazesi sunmak mümkündür.
  • Reklam ve Pazarlama: Müşterileri web sitenize getirebileceğiniz birçok pazarlama aracı mevcuttur. Dijital reklamlar sayesinde müşterilere çok daha kolay ulaşabilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz.

E-Ticaret İş Modelleri:

E-Ticarette çeşitli iş modelleri mevcuttur. Günümüzde ise en yaygın olarak kullanılan üç E-Ticaret iş modeli mevcuttur. Bu iş modelleri B2C, B2B ve C2C olarak adlandırılmaktadır.

B2C Nedir?

B2C (Business to Consumer), 'işletmeden tüketiciye' anlamına gelir ve bir işletmenin ürün veya hizmetlerini doğrudan son tüketicilere sattığı E-Ticaret modelini ifade eder. Bu model, günlük hayatta sıkça karşılaştığımız birçok online alışveriş sitesinin işleyiş biçimini temsil eder. Örneğin Hepsiburada ve Trendyol gibi online mecralarda yapılan satışlar B2C modelidir.

B2B Nedir?

B2B (Business-to-Business) 'İşletmeden İşletmeye' anlamına gelir ve bir işletmenin ürünlerini diğer işletmelere satışını gerçekleştirdiği iş modelidir. Genellikle bayilik sistemi üzerinden toplu satışların yapıldığı E-Ticaret iş modelidir.

Bu iş modelinde, alıcı ve satıcılar genellikle büyük miktarlarda ürün veya hizmet satın alır veya tedarik ederler. Ayrıca, işlemler sıklıkla uzun vadeli anlaşmalara dayalı olarak gerçekleşir ve özel fiyatlandırmalar ve sözleşmeler içerebilir.

C2C Nedir?

C2C (Customer to Customer) 'Tüketiciden Tüketiciye' anlamına gelir. Tüketicilerin birbirleriyle mal veya hizmet alışverişi yaptığı bir ticaret modelidir. Bu modelde, alıcı ve satıcı genellikle bireysel tüketicilerdir ve genellikle bir E-Ticaret platformu aracılığıyla işlem yaparlar. Örneğin, eBay, Letgo ve Sahibinden gibi siteler C2C ticaret modeline örnek olarak verilebilir.


Benzer Yazılar

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

E Ticaret nasıl yapılır, ilk adım hangi ürün veya hizmeti satacağınıza karar vermeniz olacaktır. İhtiyaçları ve talepleri araştırarak potansiyel bir pazar belirleyin daha sonrada ürünlerinizi satacağınız en uygun E-Ticaret plartformunu seçin.

Devamını Oku
SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?

SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?

SEO, Search Engine Optimization kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı ise arama motoru optimizasyonudur. SEO çalışmaları ile arama motorlarında web sitenizin daha üst sıralarda çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Devamını Oku